Πρέπει να αφαιρούνται οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες ή όχι?
Οπωσδήποτε πρέπει να αφαιρούνται, αυτοί που σχετίζονται με κάποια βλάβη ενώ για τους ασυμπτωματικούς θα πρέπει να εκτιμάται κάθε περίπτωση διεξοδικά προεγχειρητικά ώστε με την απόφασή μας να προληφθούν οι κίνδυνοι διατήρησης και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης.
Σήμερα θεωρούμε ότι οι τρίτοι γομφίοι πρέπει να αφαιρούνται:
- Στις περιπτώσεις που αναπτύσσονται υποτροπιάζουσες φλεγμονές (περιστεφανίτιδα, οστεομυελίτιδα, περιακρορριζική αλλοίωση). Η περιστεφανίτιδα είναι η συχνότερη αιτία αφαίρεσης εγκλείστων ή ημιεγκλείστων δοντιών κυρίως στην κάτω γνάθο.
- Όταν υπάρχει απόστημα (υπογνάθιο, πτερυγογναθιαίο, υπομασητήριο ή παραφαρυγγικό) σαν αποτέλεσμα μιας οξείας περιστεφανίτιδας
- Όταν υπάρχει περιοδοντίτιδα, με οστική απώλεια στην άπω επιφάνεια του δευτέρου κάτω γομφίου.
- Σε εκτεταμένο τερηδονισμό των δοντιών αυτών, όταν είναι ημιέγκλειστα ή όταν προκαλούν τερηδονισμό σε γειτονικά δόντια που πολλές φορές μπορεί να συνοδεύονται από νέκρωση του πολφού των.
- Σε εσωτερική ή εξωτερική απορρόφηση γειτονικών δοντιών.
- Για διευκόλυνση της επανορθωτικής οδοντιατρικής θεραπείας (όπως για τοποθέτηση γέφυρας ή ολικής οδοντοστοιχίας). Τα έγκλειστα δόντια που είναι στη γραμμή του κατάγματος μπορεί να διατηρηθούν μόνο εάν βοηθούν στην σταθερή ακινητοποίηση του κατάγματος.
- Σε περιπτώσεις δημιουργίας κύστεων, πρέπει να γίνεται διαφορική διάγνωση μεταξύ κυστικής αλλοίωσης και απλής διεύρυνσης του οδοντοθυλακίου. Όταν η διεύρυνση ξεπερνά σε μέγεθος τα 2,5 mm είναι συνήθως κυστική βλάβη με επιθηλιακή επένδυση.
- Όταν το έγκλειστο δόντι έχει άμεση σχέση με νεόπλασμα. Είναι εξαιρετικά σπάνια η ανάπτυξη πρωτοπαθών κακοήθων όγκων από τα τοιχώματα των οδοντικών κύστεων.
- Προφυλακτικά σε ειδικές περιπτώσεις (όπως είναι σε ασθενείς που πρόκειται να λάβουν θεραπευτική ακτινοβολία ή διφωσφονικά φάρμακα).
- Τα έγκλειστα δόντια αφαιρούνται για ανάγκες της ορθογναθικής, χειρουργικής ή της ορθοδοντικής, όταν εμποδίζουν την ανατολή των μονίμων δοντιών. Η αφαίρεση σωφρονιστήρων για ορθοδοντικούς λόγους είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία αφαίρεσης εγκλείστων μετά την περιστεφανίτιδα. Το θέμα, εάν οι τρίτοι γομφίοι δημιουργούν όψιμο συνωστισμό στα πρόσθια δόντια των γνάθων είναι αμφιλεγόμενο, με αντικρουόμενες μελέτες.
Οι έγκλειστοι τρίτοι γομφίοι μπορούν να μεταμοσχευθούν σε άλλες θέσεις στο φραγμό.
Η αφαίρεση των ασυμπτωματικών εγκλείστων τρίτων γομφίων όπως προκύπτει από την διεθνή βιβλιογραφία είναι συνεχώς αυξανόμενη διότι έχει σαν στόχο την πρόληψη των ενδεχομένων προβλημάτων που σχετίζονται με την παρουσία των δοντιών αυτών, καθώς επίσης και την αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να παρουσιασθούν κατά την διάρκεια της αφαίρεσης τους σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Ο ιδανικός χρόνος προληπτικής απομάκρυνσης των σωφρονιστήρων είναι μετά τον σχηματισμό του 1/3 των ριζών των δοντιών και πριν το σχηματισμό των 2/3 αυτών και σε ηλικία 14-18 ετών.
Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός χειρουργός αναλύει τους παράγοντες που πρέπει να εκτιμηθούν στον ασθενή με έγκλειστα δόντια που προέρχονται από την σωστή κλινική εξέταση και τις ενδεδειγμένες απεικονιστικές μεθόδους, ώστε να διαμορφωθεί το σωστό σχέδιο θεραπείας.
Προσοχή !!!
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Οι παραπάνω πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για γενική ενημέρωση και δεν αποτελούν διάγνωση - θεραπεία για όλους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας. Με μεγάλη μου χαρά θα σας ενημερώσω για το κάθε τι και θα βρούμε μαζί την καλύτερη δυνατή λύση.