ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η Στοματική Υγεία και η καλή Στοματική Υγιεινή συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

implans MIX444

Πολλοί συνάνθρωποί μας θα ήθελαν να απαλλαγούν από την τεχνητή οδοντοστοιχία τους ή το κινητό τους μηχάνημα. Προτιμούν να έχουν ακίνητα τα δόντια που τους λείπουν, ή να μην τροχίσουν διπλανά δόντια για να προσθέσουν ένα. Γι αυτούς υπάρχουν οδοντικά εμφυτεύματα. Μετά από πολλές δοκιμασίες όλα δείχνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τα λεγόμενα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα.

Τα ενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν μπει στην κλινική πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Καθιερώθηκαν στην Σουηδία κατά την δεκαετία του 80 και από εκεί εξαπλώθηκαν στις ΗΠΑ και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ήδη σήμερα αποτελούν ρουτίνα και στην Ελλάδα. Τα σύγχρονα αυτά εμφυτεύματα δίνουν πολύ καλές λύσεις εκεί που η κλασική προσθετική σηκώνει τα χέρια αδυνατώντας να παρέχει στον ασθενή όχι μόνο λειτουργικές, αλλά και αισθητικά αποδεκτές λύσεις.

Το οστεοενσωματούμενο εμφύτευμα είναι ειδικά διαμορφωμένοι κύλινδροι από καθαρό τιτάνιο, που τοποθετούνται μέσα στο οστούν της γνάθου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά και είναι απόλυτα τεκμηριωμένο με εργαστηριακά και κλινικά πειράματα, ότι το μέταλλο αυτό «δένει» κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις με το κόκκαλο και γίνεται πλέον ένα «σώμα», δηλαδή «οστεοενσωματώνεται». Το μήκος των κυλίνδρων ξεκινάει από 7 και φθάνει μέχρι τα 18 mm. Η εξωτερική επιφάνεια των εμφυτευμάτων φέρει ελικοειδείς σπείρες (βόλτες) που καθιστούν δυνατή την κοχλίωση τους (βίδωμα) μέσα στο οστούν της γνάθου. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι εμφυτευμάτων όπως αυτά που έχουν υποστεί εξωτερική  επεξεργασία με πλάσμα τιτανίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εξαπλασιασμό της επιφάνειας πρόσφυσης εμφυτεύματος – οστού και θεωρούνται σήμερα τα καλύτερα.

Πάνω στα εμφυτεύματα προσαρμόζονται σε  μια δεύτερη φάση οι προσθετικές εργασίες.

Πριν από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων απαιτείται λεπτομερής κλινική εξέταση, εργαστηριακός,  όπως επίσης και ακτινολογικός έλεγχος με αξονική τομογραφία των γνάθων.

Ο οδοντίατρος που έχει ειδικευτεί  στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, με τα δεδομένα που θα αποκομίσει από την πιο πάνω μελέτη, θα προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ακόμη η σύγχρονη τεχνολογία με την ποικιλία των εμβιο-υλικών –οστικά μοσχεύματα,  μεμβράνες- έτσι ώστε να έχει μειωθεί πολύ το ποσοστό των ασθενών, στους οποίους μέχρι τώρα υπήρχε αντένδειξη τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Επίσης η υπολογιστικά καθοδηγούμενη χειρουργική είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τρισδιάστατης επεξεργασίας αξονικών (CT) και ογκομετρικών (CBCT) τομογραφιών για τον προγραμματισμό οδοντικών εμφυτευμάτων, με σκοπό την διάγνωση, το σχέδιο θεραπείας και την χειρουργική καθοδήγηση.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού χειρουργού, που μπορεί να επιληφθεί όχι  μόνο στις απλές αλλά και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μικρή ποσότητα οστού και δεν υπάρχει ικανό υπόστρωμα για να τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Εκεί απαιτούνται διάφορες επεμβάσεις, όπως είναι η μετακίνηση του νεύρου, η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου, η  μεταμόσχευση οστού, διάφορες δηλαδή μικρές η και μεγαλύτερες εγχειρήσεις, που ξεφεύγουν όμως από την απλή οδοντιατρική πράξη. Ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές είναι καλό να τελούνται με γενική αναισθησία σε περιβάλλον κανονικού χειρουργείου, που βέβαια προϋποθέτουν παραμονή στην κλινική διάρκειας 24 ωρών.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Η διαδικασία της τοποθέτησης μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, φθάνει να πληρούνται αυστηρά οι όροι και οι κανόνες ασηψίας-αντισηψίας. Η τοπική αναισθησία αρκεί για την εμφύτευση η οποία είναι τελείως ανώδυνη. Στην τοποθέτηση ενός ή δύο εμφυτευμάτων η όλη ταλαιπωρία είναι μικρότερη από όταν κάνουμε μια εξαγωγή δοντιού.

Σε μια γνάθο χωρίς κανένα δόντι, όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον έξι εμφυτεύματα, η ταλαιπωρία είναι κάπως μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα. Γι αυτό πολλοί προτιμούν και σ’αυτήν την περίπτωση να λάβουν γενική νάρκωση σε κλινική. Υπάρχουν εμφυτεύματα ειδικού σχεδιασμού, τα οποία μας επιτρέπουν να τα τοποθετούμε αμέσως μετά τις εξαγωγές.

Τα εμφυτεύματα πάντα καλύπτονται τελείως από τα ούλα καθώς, αυτά συρράπτονται στην αρχική τους θέση. Δίδονται οδηγίες στον ασθενή για τις πρώτες ώρες και ημέρες. Ακολουθεί απαραίτητα χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Πάνω τους δεν θα πρέπει να ασκείται καμία πίεση κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο. Κάποια προσωρινή προσθετική εργασία βοηθάει το άτομο κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης να τρώει, να μιλάει και να νιώθει άνετα.

Ως αντενδείξεις πάντως στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων θεωρούνται η επίμονα κακή στοματική υγιεινή, ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρειοειδισμός, η εξάρτηση από φάρμακα και ο βρυγμός (τρίξιμο) των δοντιών.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

Η δεύτερη φάση αρχίζει με την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων στη στοματική κοιλότητα. Κατά την χρονική  αυτή στιγμή ελέγχεται και κλινικά η επιτυχία της εμφύτευσης και τοποθετείται μια προέκταση του εμφυτεύματος που συμβάλει στην τελική διαμόρφωση των ούλων γύρω από αυτό.

Από τη χρονική αυτή στιγμή, όπου τα εμφυτεύματα φαίνονται πια στο στόμα, ο ασθενής αρχίζει να συμβάλλει κατά πολύ στην όλη προσπάθεια με τη σωστή, αυστηρή, θα λέγαμε, στοματική υγιεινή.

Η τελική προσθετική εργασία κατασκευάζεται από πορσελάνη με σκελετό από πολύτιμο μέταλλο (χρυσοπλατίνα).

Σημαντικό ρόλο παίζει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο θα παραδώσει μια απόλυτα προσεγμένη εργασία στον κλινικό, για να τοποθετηθεί πάνω στα εμφυτεύματα. Η στεφάνη ή γέφυρα μπορεί είτε να κολληθεί, είτε να βιδωθεί πάνω στα εμφυτεύματα. Στη δεύτερη περίπτωση το εμφύτευμα μπορεί να αφαιρείται από τον οδοντίατρο, να ελέγχεται, να διορθώνεται, να καθαρίζεται και να επανατοποθετείται στο στόμα.

Από την στιγμή που ο ασθενής έχει πια τα δόντια του τοποθετημένα, θα πρέπει να βουρτσίζει την περιοχή πολύ καλά με πλαστική οδοντόβουρτσα από μαλακό τρίχωμα, όπως και τα φυσικά του δόντια άλλωστε, καθώς επίσης και τις περιοχές ανάμεσα στα εμφυτεύματα με τα ειδικά για μεσοδόντια διαστήματα βουρτσάκια.

Μια γνάθος που δεν έχει κανένα δόντι χρειάζεται τουλάχιστον έξι εμφυτεύματα για να έχουμε στην προσθετική αποκατάσταση ακίνητη εργασία 12-14 δοντιών. Όταν λείπει μια ομάδα δοντιών τότε ο αριθμός και η θέση των εμφυτευμάτων επιλέγεται από τον οδοντίατρο. Όταν ένα μόνο δόντι λείπει τότε με την τοποθέτηση ενός μόνο εμφυτεύματος αποφεύγουμε το τρόχισμα των γειτονικών δοντιών.

Επίσης όταν μια ήδη υπάρχουσα οδοντοστοιχία δεν στέκεται καλά στο στόμα. Τότε αρκούν έστω και δύο εμφυτεύματα για να προσδώσουν τέλεια συγκράτηση και σταθερότητα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η εμφυτευματολογία σήμερα έχει φθάσει σε ένα ψηλό σημείο οδοντιατρικών παροχών, που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε μορφή ανοδοντίας. Φυσικά η εξειδίκευση του θεράποντα ή της ομάδος θεραπόντων πρέπει να είναι δεδομένη. Τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 99% για την κάτω γνάθο και το 97,5% για την άνω.

Το τιτάνιο ως μέταλλο βρίσκεται στην κλινική πράξη δεκαετίες τώρα, και αν όλα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες, τότε έχουμε τα ψηλά αυτά ποσοστά επιτυχίας που αναφέραμε. Η σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, η μη τρώση ανατομικών στοιχείων, οι άσηπτες συνθήκες τοποθέτησης, η στη δεύτερη φάση φόρτιση των εμφυτευμάτων, είναι πρωταρχικοί κανόνες, που ο θεράπων πρέπει να ακολουθεί.

Από την άλλη πλευρά κατά την επιβαλλόμενη εξαμηνιαία επανεξέταση μερικές φορές παρατηρούμε εμφυτεύματα φορτωμένα με οδοντική πλάκα ή ακόμα και με τρυγία (πέτρα) που σημαίνει πως παρά τις συμβουλές, παροτρύνσεις και επισημάνσεις, ο ασθενής δεν είναι συνεπής στην τήρηση της απαραίτητης στοματικής υγιεινής.

Παρατηρείται μια χαλάρωση στο θέμα αυτό, αφού η οξεία φάση της στοματογναθικής του τακτοποίησης και αποκατάστασης ανήκει στο παρελθόν. Αν η κατάσταση αυτή αρχίζει να χρονίζει και παγιωθεί, τότε μπορεί να αποβεί μοιραία για τα εμφυτεύματα, και ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να υπάρχουν και ακτινολογικά ευρήματα, τα οποία εντοπίζονται στον ανά έτος επανέλεγχο. Η κατάσταση αυτή καλείται περιεμφυτευματίτις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όλη προσθετική αποκατάσταση. Φυσικά και σ’αυτές ακόμα τις ακραίες περιπτώσεις η εμφυτευματολογία βρίσκεται στο πλευρό του ασθενούς, όπου με τις σύγχρονες μεθόδους της σταματάει τη εξέλιξη της βλάβης και επαναφέρει τους περιεμφυτευματικούς ιστούς σχεδόν στην αρχική τους κατάσταση.

Η συνεργασία οδοντιάτρου- ασθενούς παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις σύγχρονου τύπου αποκαταστάσεις. Η προσπάθεια για σωστή αποκατάσταση και κυρίως για διατήρηση σε καλή λειτουργία και σε αποδεκτή αισθητική το στοματογναθικό σύστημα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η εμφυτευματολογία σήμερα μέσω των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων και των εξειδικευμένων οδοντιάτρων, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων. Μπορεί επομένως οποιοσδήποτε δεν βρίσκει λύση ικανοποιητική για το πρόβλημά του  στην κλασσική προσθετική, να απευθυνθεί στον κλάδο αυτό της οδοντιατρικής πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Στο ιατρείο τοποθετώ οδοντικά εμφυτεύματα σχεδόν για μια 25ετία επιλέγοντας για τους ασθενείς μου πάντα την καταξιωμένη εταιρία στο χώρο Nobel Biocare εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή ποιότητα υλικού και συνεπώς ασφάλεια και σιγουριά για το τελικό αποτελέσματα. Τα εμφυτεύματα διαθέτουν πιστοποιητικό γνησιότητας και εγγύηση παραμονής και καλής λειτουργίας για 10 χρόνια το οποίο παραδίδεται στον ασθενή μετά την τοποθέτηση τους.

Τα προΐόντα  Nobel Biocare Tapered Groovy, Replace Select Tapered TiUnite και Replace Select Tapered Partially Machined Collar (PMC) είναι ενδοστοματικά κωνικά εμφυτεύματα, τα οποία προσδίδουν υψηλότερη αρχική σταθερότητα. Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από βιοσυμβατό εμπορικά καθαρό τιτάνιο βαθμού 4 με επιφάνεια TiUnite.

Η εξειδικευμένη εκπαίδευση μου στη χειρουργική των εμφυτευμάτων σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χειρουργική μου εμπειρία στο χώρο της γναθοχειρουργικής μου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω με απόλυτη επιτυχία από τα πιο απλά προβλήματα απώλειας ενός δοντιού μέχρι τα πιο σύνθετα όπου εκτός της απουσίας περισσότερων η όλων των φυσικών δοντιών συνυπάρχουν και σημαντικές απώλειες οστού.

Επίσης η σταθερή συνεργασία με ειδικό προσθετολόγο επί εμφυτευμάτων  ή τους παραπέμποντες συναδέλφους οδοντιάτρους για τη προσθετική αποκατάσταση, εξασφαλίζει αφενός τη χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων άμεσης τοποθέτησης του εμφυτεύματος και άμεσης φόρτισης της προσθετικής εργασίας όταν και όπου αυτό είναι δυνατό και αφετέρου τη μακροβιότητα του αποτελέσματος με εξαιρετικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.