ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η Στοματική Υγεία και η καλή Στοματική Υγιεινή συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

covid 19

Το ιατρείο προετοιμάσθηκε και εναρμονίστηκε αμέσως με οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ καθώς και με τα διεθνή πρωτόκολλα και απαιτήσεις που διέπουν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους ασθενείς, όσο και την Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό και τους συνεργάτες της για να αντιμετωπίσει  την Επιδημία - Πανδημία από τον κορωνοϊό COVID-19.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Τα ραντεβού κλείνονται  αποκλειστικά τηλεφωνικώς. Η γιατρός θα σας κάνει τις παρακάτω ερωτήσεις : «Εξαιτίας της κατάστασης, λόγω κορονοϊού, θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις:» 

1) Έχετε κάνει πρόσφατα εξέταση για τον κορωνοϊό COVID 19 και εάν ναι ποιό ήταν το αποτέλεσμα; 
2) Έχετε χαρακτηρισθεί ύποπτο περιστατικό λόγω στενής επαφής με θετικό κρούσμα COVID-19; Βρίσκεστε ή ήταν η οικογένειά σας σε καραντίνα και εάν ναι πριν από πόσο χρονικό διάστημα. 
3) Έχετε τις τελευταίες τρείς ημέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα : Βήχα ή πυρετό ή πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία;

Εάν απαντηθεί NAI σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μετακινούμε το ραντεβού για μετά από δύο εβδομάδες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Μεταξύ των συνεδριών μεσολαβεί κενό μισής ώρας για απολύμανση και αερισμό του χώρου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Ο ασθενής θα πρέπει να εισέρχεται στο χώρο του οδοντιατρείου χωρίς συνοδό, εκτός αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο (κυρίως για μικρά παιδιά). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ένας (1). Εάν και εφόσον υπάρχει συνοδός πρέπει  να παραμείνει μόνος στο χώρο αναμονής φέροντας μάσκα μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
 Επιπρόσθετα, είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν θα εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό που υπάρχει στη διάθεση τους, κατά την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.

Αν αντιληφθούμε στο οδοντιατρείο μας άτομο με κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα πρέπει να του ζητηθεί ευγενικά να εγκαταλείψει άμεσα το χώρο μας.

 Χαιρετισμός προς τους ασθενείς μας χωρίς σωματική επαφή.

Αν η γιατρός ή ο βοηθός έχει συναλλαγή με ασθενή (όπως η τυχόν πληρωμή, παραλαβή ακτινογραφιών, εγγράφων κ.ά.) πρέπει να φορέσει γάντια μιας χρήσης, τα οποία και θα πετάξει αμέσως μετά τη συναλλαγή. Επίσης, μετά από κάθε επαφή με χρήματα, φακέλους ή δέματα, προτείνεται η αντισηψία των χεριών με πλύσιμο και αλκοολούχο διάλυμα. Σε περίπτωση που προβλέπεται η συνεκτίμηση του περιστατικού με τη βοήθεια υφιστάμενων ακτινογραφιών, συστήνεται η ηλεκτρονική αποστολή των σχετικών αρχείων.

Τοποθετεί όλα τα προσωπικά  του είδη μέσα με σακούλα μιας χρήσης η οποία φυλάσσεται μέσα σε ειδικό κουτί.

 Ο ασθενής φορά ποδονάρια μιας χρήσης για κάλυψη των παπουτσιών του, κάλυμμα κεφαλής μιας χρήσης non-woven, και ποδιά επισκέπτη μιας χρήσης non-woven.

Αφαιρεί την μάσκα του, και την τοποθετεί σε ειδικό σακουλάκι μιας χρήσης

Κάνει αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα και μπαίνει στο χώρο θεραπείας.

 Πριν την έναρξη μίας συνεδρίας, ξεπλένει ο ασθενής με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 1% (αραιωμένο οξυζενέ) για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ


  1. Χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3 ή Ν95 ή ΚΝ95
  2. Μίας χρήσης αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια.
  3. Προστατευτικά γυαλιά με μετωπική και πλευρική κάλυψη. Ασπίδα προστασίας.
  4. Μίας χρήσης χειρουργική μπλούζα αδιάβροχη εσωτερικά και εξωτερικά (non-woven).
  5. Υποδήματα χειρουργείου.
  6. Μίας χρήσης καλυπτικό κεφαλής.
  7. Κάλυψη της οδοντιατρικής έδρας με ειδικό χαρτί non-woven μιας χρήσης.
  8. Χρήση αποστειρωμένων εργαλείων σε ειδικά σακουλάκια αποστείρωσης στον αυτόκαυστο κλίβανο Euronda class B τελευταίας τεχνολογίας για κάθε συνεδρία.

 

 

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Μετά από κάθε συνεδρία, απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που τυχόν ήρθε σε επαφή ο ασθενής και σε ακτίνα περίπου δυο (2) μέτρων με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα με βάση πολυαλκοόλες και ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου ή υποχλωριώδες νάτριο. Κατά τον ίδιο τρόπο απολυμαίνονται οι επιφάνειες περιφερικά της έδρας (πάγκοι, ερμάρια, λαβές ντουλαπιών, διακόπτες και ποδοδιακόπτες).

Όλες οι χειρολαβές (και τα στόμια των αεροσυρίγγων) που χρησιμοποιήθηκαν αποστειρώνονται στον αυτόκαυστο κλίβανο, μετά από κάθε ασθενή.

Όλα τα χρησιμοποιημένα είδη (ποτηράκια, σιελαντλίες, αναρροφήσεις, γάντια μάσκες, μπλούζες κ.λ.π.) τα διαχειριζόμαστε σαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Επιμελημένος καθαρισμός της τουαλέτας των ασθενών εφόσον ο/η ασθενής ή άτομο που τον/την συνόδευε έκανε χρήση.

 Καθαρισμός του δαπέδου του ιατρείου με κατάλληλο απολυμαντικό/καθαριστικό διάλυμα.